Tuesday, January 19, 2010

Asyura 1431H di kampung halaman


Pada 27 Disember 2009, terakam satu lagi saat manis dalam hidup. Pada hari tersebut, kami telah berjaya memasak sekawah bubur asyura kendalian generasi baru. Ceritanya bermula pada tahun 2007, di mana saya menganjurkan majlis memasak bubur asyura di Kechau Tui, Padang Tengku bersama dengan kawan-kawan. Kami terpaksa mencari tukang masak dari kalangan penduduk kampung. Pada tahun 2008, kami menganjurkan pula dengan pengawasan minima. Sehinggalah pada 27 Disember 2009, dengan resepi yang saya catitkan dan langkah-langkah memasak, kami berjaya memasak bubur asyura secukup rasa. Kami berbesar hati kerana kali ini bubur tersebut telah berjaya diagihkan kepada penduduk setempat dan kepada sanak-saudara sendiri.

Memasak bubur asyura memerlukan masa yang lama dan beberapa kemahiran diperlukan bagi mengurangkan jumlah masa memasak. Ia termasuklah merendam beras, kacang hijau dan kacang merah satu malam. Ini akan mencepatkan ia hancur selepas dimasukkan ke dalam kawah. Kami bersyukur kerana berjaya mewarisi kemahiran ini dari generasi lama. Semoga selepas ini kami berkesempatan untuk belajar memasak gulai dan nasi kawah pula. Insya'allah.

No comments: